Any Apex trigger owners have this issue? - MP-Pistol Forum

Any Apex trigger owners have this issue?

This is a discussion on Any Apex trigger owners have this issue? within the MP Pistol Tech Help forums, part of the Smith & Wesson MP Forum category; I have the Apex comp kit, forward set sear, RAM, installed on MY M&P pro CORE. dry fire works perfectly. Pull the trigger and it ...


Go Back   MP-Pistol Forum > Smith & Wesson MP Forum > MP Pistol Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old May 7th, 2014, 05:58 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Arizona
Posts: 5
Any Apex trigger owners have this issue?

I have the Apex comp kit, forward set sear, RAM, installed on MY M&P pro CORE. dry fire works perfectly. Pull the trigger and it goes click. Rack the slide and do it again no issues. When I'm firing, it will fire a round, chamber the next round and then it will not fire. I have to re-cock the gun, clearing the chambered round and chamber a new round.. Then it will fire. My question is What is going on?

Why will my M&P not fire the next round? Sometimes I'm lucky and get two rounds in a row to fire with out issue. Seems to only want to fire when the slide is manually racked. Any help would be awesome.
hooleyboy is offline  
Old May 7th, 2014, 06:57 PM   #2
Senior Member
 
KRWeiss's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Northwest
Posts: 8,105
If you have some overtravel, it's probably due to "dead trigger", which happens with the smaller sear plunger. If you don't have any overtravel, it's likely the hook on your trigger bar needs to be opened up a bit.
KRWeiss is offline  
Old May 7th, 2014, 07:11 PM   #3
Senior Member
 
Bill in Tx's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Texas
Posts: 4,378
Quote:
Originally Posted by KRWeiss View Post
If you have some overtravel, it's probably due to "dead trigger", which happens with the smaller sear plunger. If you don't have any overtravel, it's likely the hook on your trigger bar needs to be opened up a bit.
+1 ! Apex covers opening up the trigger bar loop in their installation videos.
Bill in Tx is offline  
 
Old May 7th, 2014, 08:10 PM   #4
Member
 
oligoodday's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: NorCal
Posts: 49
Contact Apex. They have an awesome customer service & will help you w/ your issues.
oligoodday is offline  
Old May 7th, 2014, 08:54 PM   #5
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Arizona
Posts: 5
I've seen the video where they use a feeler gauge and a flat head screwdriver to open up the loop. I just dont know why I cant get a failure to fire when I'm dry firing. The problem only shows up with live ammo. Thanks for the help guys I will call Apex and see if they got a solution.
hooleyboy is offline  
Old May 8th, 2014, 12:18 PM   #6
Member
 
fxdc's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: mid valley oregon
Posts: 87
For my CORE I used.
Apex alum FSS trigger kit
Apex competition spring kit
Apek RAM kit

Gave me 11.4oz to the Wall
Breaks at 2.2lb

2 steel matches and 500rds not a single problem, love it!
fxdc is offline  
Old May 12th, 2014, 10:41 AM   #7
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Kentucky
Posts: 49
FWIW,

I have a non-Core M&P with the newer (2012) sear block in it. I've installed the FSS and the Comp spring kit with the appropriate trigger bar loop adjustments. I had the same issues and a change back to the stock sear plunger spring did the trick for me.
banshee56 is offline  
Old July 1st, 2014, 01:28 PM   #8
Member
 
Kandress's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Kingston, ON
Posts: 273
Definaty sounds like a dead trigger to me. My bet is the trigger bar loop needs adjustment.
Kandress is offline  
Old July 4th, 2014, 09:09 PM   #9
Junior Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Austin
Posts: 14
I had a similar issue, so I thought I'd post in here about it.

Got a full-size M&P 40 and I installed an Apex trigger kit and I got a 9mm Storm Lake conversion barrel for it (also a Wolf 13 lb spring and guide rod). Whilst feeding muh M&P some 9mm the gun will sometimes fire, sometimes won't. I can hear the *click* of the striker being deployed but nothing happens. I'll drop the mag and rack the slide and see that the primer has been dimpled on the round, but not enough to detonate the round.

Some mags I'll have no problem and be able to fire them all off, others not so much. I have no idea what's going on. I had to adjust the shepherd's loop on the trigger bar to work with the Apex sear, so I thought that maybe the sear was deploying before the trigger bar was able to lift the striker block, but that can't be the case since the round was visibly dimpled.

Thoughts?
bigpappa is offline  
Old July 5th, 2014, 10:40 AM   #10
G56
Site Staff
 
G56's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Oklahoma
Posts: 8,829
bigpappa, I recommend you post this in the Full Size board by itself for best responses, tacking it onto another message usually doesn't get the desired results, and you get a lot more traffic on the Full Size board.

My suggestion, call APEX.
G56 is offline  
Old March 16th, 2015, 07:42 PM   #11
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Los Angeles, CA
Posts: 1
Quote:
Originally Posted by hooleyboy View Post
I have the Apex comp kit, forward set sear, RAM, installed on MY M&P pro CORE. dry fire works perfectly. Pull the trigger and it goes click. Rack the slide and do it again no issues. When I'm firing, it will fire a round, chamber the next round and then it will not fire. I have to re-cock the gun, clearing the chambered round and chamber a new round.. Then it will fire. My question is What is going on?

Why will my M&P not fire the next round? Sometimes I'm lucky and get two rounds in a row to fire with out issue. Seems to only want to fire when the slide is manually racked. Any help would be awesome.

Hey any updates on how you got this fixed? Having exact same issues at the moment... =\ My trigger bar loop was at .029 so i adjusted it to .018 not sure if it fixed it but i will find out when i go to the range again..
mikeforrealz is offline  
Old July 7th, 2016, 12:05 PM   #12
Junior Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 7
The issue is sear flutter. You need a stronger sear spring. Had the same issue and the stronger sear spring fixed it.
Apex says to not use the Competition sear spring with the Forward Set Sear. They are correct!!
alsipd is offline  
Reply

  MP-Pistol Forum > Smith & Wesson MP Forum > MP Pistol Tech Help


Search tags for this page
any apex trigger owners have this issue
,
apex dimpled striker block
,
apex fss trigger live ammo dead trigger
,
apex ram on m&p core
,
apex tactical m&p trigger problems
,

apex trigger core problems

,
apex trigger hear a click
,
apex trigger won't click m&p
,
m&p core dead trigger
,

m&p with apex trigger wont fire with magazine in it

Click on a term to search for related topics.

Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Shield owners...who has the Apex kit and who likes it stock? DamnYankee MP SHIELD Pistols 28 March 22nd, 2014 10:48 AM
Apex FSS install issue andyb MP Gunsmithing 2 December 22nd, 2012 04:11 PM
Trigger bar issue after Apex FSS install Pistol Pete MP Gunsmithing 1 January 22nd, 2012 08:32 AM
Trigger Bar issue after Apex FSS parking MP Gunsmithing 6 November 1st, 2011 06:21 PM
Are most M&P owners satisfied with the stock trigger? Kraigster414 MP Talk 31 April 20th, 2007 09:39 AM



Powered by vBulletin 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.1
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright © 2006-2012 MP-Pistol. All rights reserved.
MP-Pistol is a M&P pistol enthusiast forum, but it is in no way affiliated with, nor does it represent Smith & Wesson Holding Corp. of Springfield, MA.